Præsidentvalget i Iran 2009 og dets efterspil: Hvad ville de symbolske ledere for Den grønne bevægelse egentlig?

Authors

  • Claus V. Pedersen

DOI:

https://doi.org/10.7146/tifo.v5i1.24841

Keywords:

Iran, præsidentvalg, Hoseyn Musavi, Mehdi Karrubi

Abstract

Efter en præsidentvalgkamp, hvor præsident Ahmad-Nejâds to modkandidater, Mir Hoseyn Musavi og Mehdi Karrubi, med støtte fra græsrodsbevægelsen Den grønne bevægelse havde forsøgt at erobre magten via en islamisk-revolutionær retorik, skiftede bevægelsen retning og blev til en egentlig opposition mod det teokratiske politiske system i Iran. Musavi og Karrubi stod stadig som bevægelsens ledere, men som artiklen vil vise gennem læsning af nogle taler og kommunikéer fra de to ledere, er det vanskeligt at se, at Musavi og Karrubi er på linje med græsrodsbevæ- gelsen i dens opposition til systemet. Snarere forholder det sig modsat.

Author Biography

Claus V. Pedersen

Claus V. Pedersen er ph.d. og lektor i persisk sprog og kultur på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet.

Downloads

Published

2016-12-15

How to Cite

Pedersen, C. V. (2016). Præsidentvalget i Iran 2009 og dets efterspil: Hvad ville de symbolske ledere for Den grønne bevægelse egentlig?. Scandinavian Journal of Islamic Studies, 5(1), 23–30. https://doi.org/10.7146/tifo.v5i1.24841

Issue

Section

Articles: Thematic section