Hizb’allahs råderum i transnationale shia islamiske magtstrukturer

  • Rune Friberg Lyme
Nøgleord: Hizb'allah, Fadlallah, Khamenei, Libanon, diskursanalyse

Resumé

Lige siden Hizb’allah første gang fandt vej til alverdens forsider for et kvart århundrede siden, har den Islamiske Republik Iran og ayat’allah Muhammed Hussein Fadlallahs indflydelse på organisationen været genstand for megen debat. Artiklen foreslår, at en diskursanalytisk og kritisk diskursanalytisk forståelse af religiøse magtstrukturer kan være med til at nuancere forståelsen af Hizb’allahs aktørråderum og relationskomplekser. Der argumenteres således for, at organisationen er underlagt wali al-faqihs autoritet, men i de senere år har udviklet stadig større frihedsgrader. I udfyldelsen heraf har marja al-taqlid Muhammed Hussein Fadlallah været en vigtig inspirationskilde, om end organisationen officielt følger Ali al-Khamenis marjaiyyat. Som konsekvens har organisationens medlemmers hverdag på mange områder været mere præget af maraji altaqlid, Ali al-Sistani og afdøde Muhammed Hussein Fadlallah end af Ali al-Khamenei.

Forfatterbiografi

Rune Friberg Lyme
Rune Friberg Lyme er cand.scient.pol. og har forsket i Hizbollah og libanesiske forhold ved Dansk Institut for Internationale Studier samt fungeret som rådgiver for Udenrigsministeriet.
Publiceret
2016-12-15
Citation/Eksport
Lyme, R. (2016). Hizb’allahs råderum i transnationale shia islamiske magtstrukturer. Tidsskrift for Islamforskning, 5(1), 31-61. https://doi.org/10.7146/tifo.v5i1.25000
Sektion
Artikler: Temasektion