De gode Muhammedanere: Den Danske Østerlandsmissions konstruktion af beduiner som muslimsk minoritet

Forfattere

  • Daniel Henschen

DOI:

https://doi.org/10.7146/tifo.v4i2.24595

Nøgleord:

Østerlandsmission, beduiner, missionærer, orientalisme

Resumé

Den største danske organisation for islam-mission, Østerlandsmissionen i det nuværende Syrien (1898-1964), havde ved sin grundlæggelse beduin-stammerne i Qualamoun-distriktet nord for Damaskus som sit vigtigste indsatsområde. Disse stammer blev fremstillet som modstykke til den 'officielle' islam, som missionærerne anså for at være restriktiv og undertrykkende. Heroverfor stod beduinerne som indbegrebet af orientalsk moral og ædelhed. I praksis opgav de danske missionærer i løbet af få år at nå beduinerne. Men indtil da var beduinerne løbende genstand for en konceptualisering, hvor missionærerne forsøgte at forklare sig selv og støtterne hjemme i Danmark, hvorfor beduiner var det bedste missionsobjekt. Artiklen skildrer denne proces, der løb igennem den konsoliderende fase af Østerlandsmissionens historie, og der argumenteres for, at missionærernes erkendelsesproces kan ses som et – ganske vist på mange måder både fordomsfuldt og etnocentrisk – udtryk for en nuancering af et ellers meget monolitisk billede af islam. Derved skabtes et religiøst og kulturelt baseret koncept om 'minoriteter inden for islam' ud fra et praktisk behov i missionen.

Forfatterbiografi

Daniel Henschen

Daniel Henschen (f. 1980), cand. mag., er ansat ved Center for Kultur og Udvikling i København. Han har forsket i religiøse udviklingsorganisationers historie, senest med artiklen "Kald og udviklingsbistand i det uafhængige Indien: Postkolonial selvforståelse i to skandinaviske missioners institutionsarbejde" i (Svensk) Historisk tidskrift, 2010 (nr. 1). Med støtte fra Det Danske Institut i Damaskus foretog Daniel Henschen i 2009 et feltstudie i ’Syrien efter arven fra Østerlandsmissionen’.

Downloads

Publiceret

2010-09-24

Citation/Eksport

Henschen, D. (2010). De gode Muhammedanere: Den Danske Østerlandsmissions konstruktion af beduiner som muslimsk minoritet. Tidsskrift for Islamforskning, 4(2), 41–51. https://doi.org/10.7146/tifo.v4i2.24595

Nummer

Sektion

Artikler: Temasektion