Islamforskning og islamiske studier på Københavns Universitet

Authors

  • Niels Valdemar Vinding

DOI:

https://doi.org/10.7146/tifo.v10i1.24870

Abstract

I stedet for et abstract er her artiklens første side: Samlet set har det seneste tiår for islamforskningen og for islamiske studier på Københavns Universitet været produktive, men omskiftelige og brogede. Siden Muhammedkrisens klimaks i begyndelsen af 2006 til nu har islamforskningen på Københavns Universitet set en betydelig opnormering af forskningsindsatsen. Det har været i form af den store islamsatsning, som Københavns Universitet var vært for fra 2008 til 2013, men også nye stærke centre og bevillinger gør, at islamforskningen fortsat er i fokus. Sammen med forskningen følger en internationalt rost, men hårdt dimensioneret kandidatuddannelse i islamiske studier, der markerer nye udfordringer for faget – ligesom mange andre af universitetets fag, der har været igennem lignende dimensioneringer, oplever det. (...) Historisk set var studiet af islam på Københavns Universitet gennem meget lang tid et område, der på forskellig vis blev varetaget af personer, der enten var ansat som professorer i semitisk og østerlandsk filologi eller var ansat, som eksempelvis Johannes Østrup, i et særligt ekstraordinært professorat. Frants Buhl bidrog i 1903 med en banebrydende metodisk afhandling, Muhammeds Liv. Med en Indledning om Forholdene i Arabien før Muhammeds Optræden, der i 1930 udkom i tysk oversættelse.

Author Biography

Niels Valdemar Vinding

Niels Valdemar Vinding, ph.d., er adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, hvor han forsker og underviser i islam og muslimer i Danmark og Europa med særlig fokus på sharia, religion og ret, religion og politik. Med støtte fra Carlsberg fondet handler hans aktuelle forskning om "Imamer i Vesten." Det er en kvalitativ, religionssociologisk interviewundersøgelse af mellem 50 og 60 imamer i Europa og Nordamerika, som afsluttes sommeren 2017. 

Downloads

Published

2016-11-28

How to Cite

Vinding, N. V. (2016). Islamforskning og islamiske studier på Københavns Universitet. Scandinavian Journal of Islamic Studies, 10(1), 21–35. https://doi.org/10.7146/tifo.v10i1.24870