Fakta og fiktion om muslimer i danske medier

Authors

  • Christian Suhr
  • Kirstine Sinclair

DOI:

https://doi.org/10.7146/tifo.v10i1.24878

Abstract

I stedet for et abstract er her artiklens første side:

Mediernes forenklede dækning af islam, voldelig ekstremisme og integrationsproblemer har gennem de seneste år resulteret i en række ukonstruktive politiske tiltag. I denne artikel ser vi nærmere på mediernes dækning og den politiske debat i kølvandet på terrorangrebet i København i februar 2015 og TV2’s serie af dokumentarprogrammer om forholdene i danske moskeer fra marts 2016. Disse to eksempler illustrerer, hvordan mediernes dækning ikke blot har skabt en voldsom, følelsesbetonet og forplumret politisk debat, men også har medvirket til at eskalere de problemer, man har ønsket at afdække. Som forskere er vi bekymrede for denne udvikling, hvor vi ser en stigende tendens til, at både private og licensbetalte nyhedsmedier prioriterer sensation, drama og frygt over saglighed. Desuden vækker det vores bekymring, at landets lovgivere tilsyneladende lader sig diktere af mediernes dækning. De to eksempler, vi diskuterer i denne artikel, har således både resulteret i nye lovtiltag og ændringer af eksisterende lovgivning. Ikke desto mindre er det svært at se, hvordan politikere skulle reagere anderledes. Politikerne bliver ligesom almindelige borgere påvirket af mediernes dækning og er nødt til at vise handlekraft i forhold til de problemer, medierne skildrer. Men hvis mediernes dækning af (...)

Author Biographies

Christian Suhr

Christian Suhr, ph.d., er adjunkt i antropologi, Aarhus Universitet. Suhrs nyeste forskning undersøger smitte, beskyttelse og helbredelse i Egypten med særligt fokus på spredningen af såkaldte “hjertesygdomme” (amrad al-qulub). Ligeledes er han i gang med at redigere en ny etnografisk film om de dødes liv på øen Baluan i Papua Ny Guinea. 

Kirstine Sinclair

Kirstine Sinclair, ph.d., er lektor ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Hendes forskningsområde er muslimske minoriteter i Vesten med særligt fokus på islamisme, politisk aktivisme og identitetsdannelse. 

Downloads

Published

2016-11-28

How to Cite

Suhr, C., & Sinclair, K. (2016). Fakta og fiktion om muslimer i danske medier. Scandinavian Journal of Islamic Studies, 10(1), 134–148. https://doi.org/10.7146/tifo.v10i1.24878