Konvertering til islam i danske fængsler - vejen ud af kriminalitet eller ind i radikalisering?

  • Jon Alix Olsen
Nøgleord: islam, fængsler, Danmark, konversion, radikalisering

Resumé

Det stærkt polariserede fængselsmiljø skaber en øget risiko for radikalisering specielt blandt unge med en ny religiøs identitet. De indsatte organiserer deres omgivelser i stærkt adskilte grupper og konstruerer deres identitet og deres tilknytning til visse grupper ved retorisk at distancere sig selv fra andre. Risikoen for radikalisering øger, når denne opfattelse af verdenen overføres til en ny religiøs identitet. På grund af dette bliver tilstedeværelsen af imamer, som kommunikerer en inkluderende forståelse af islam og muslimer i Europa, meget vigtig i fængslet, hvis radikalisering i fængsler skal undgås. Tilstedeværelsen af sådanne imamer kan være anledning til at undgå radikalisering, men også en måde at undgå tilbagefald til kriminalitet blandt indsatte.

Forfatterbiografi

Jon Alix Olsen
Jon A. Olsen er cand. mag i religionssociologi og minoritetsforskning og forskningsassistent ved Dansk Institut for Internationale Studier, afdeling for Politisk vold, Radikalisering og Terrorisme.
Publiceret
2008-04-24
Citation/Eksport
Olsen, J. (2008). Konvertering til islam i danske fængsler - vejen ud af kriminalitet eller ind i radikalisering?. Tidsskrift for Islamforskning, 3(1), 6-29. https://doi.org/10.7146/tifo.v3i1.24554
Sektion
Artikler: Temasektion